10/3 19.00 Film&Konsert “Freedom of the Will” (Fåtal platser)

“Det viktigaste är att berätta en historia du bryr dig om”

– Per Tengstrand om att skapa en film

BILJETTER

LÄS MER PÅ FILMENS HEMSIDA

Ett unikt och annorlunda möte med Per Tengstrand. Denna kväll möter vi den framstående konsertpianisten både på scen vid flygeln och bakom kameran, i visningen av hans dokumentärfilm om Beethovens musik ”Freedom of the Will”. Först får vi höra en konsert där Per framför Beethovens musik ur filmen, för att sedan följa med i Pers berättelse om människor och händelser som påverkats av Beethovens musik.

Under pandemin, som för alla musiker, blev Pers konserter inställda och karantänen var ett faktum. Konsertresor till Belgien, Skottland, Colombia och naturligtvis Sverige ställdes in. Efter en tid fann Per det nödvändigt att hitta utlopp för sin kreativitet och började skapa film. Det blev en Schubert-dokumentär i tre delar, med den kamera och annan utrustning som fanns att tillgå i hemmet.

När sen pandemin släppte sitt grepp och konserterna kom tillbaka, hade Per fått mersmak för filmskapandet och vad det kan innebära att berätta en historia med en kamera istället för ett piano. Han lovar att han aldrig kommer att sluta berätta historier med sina händer och flygeln, men vill fortsätta att göra musikdokumentärer, nu med riktig budget, bättre utrustning och friheten att resa.

En film görs som ett stycke bra musik: den har rytm, den har rörelser, den frambringar känslor med sina karaktärer, kameraarbete och klippning. Men längst fram är alltid berättelsen. Nu har denna berättarlust resulterat i filmen “Freedom of the Will” som är en historia om musikens kraft. I detta fall hur Beethovens musik kan ge oss alla en inre styrka som vi inte visste att vi hade. En historia berättad genom musik och människor med scener från Bonn, Wien, Budapest, New York, Washington D.C.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s