18/8: APPASSIONATA

INVIGNINGSKONSERT I VIKENS KYRKA

Biljetter konsert 17.00 Biljetter konsert 19.00

PER TENGSTRAND, piano

PROGRAM

Pianosonat D-dur Op. 28 ”Pastoralsonaten”

Allegro

Andante

Scherzo: Allegro

Allegro ma non troppo – Prestissimo

Rondo a capriccio Op. 129

”Vrede över en förlorad femöring”

Pianosonat f-moll Op. 57 ”Appassionata”

Allegro assai

Andante con moto

Allegro ma non troppo – Prestissimo

Efter konserten bjuder vi på Kullamusts nya exklusiva äpplecider som kan avnjutas i den vackra omgivningen

OM PROGRAMMET

Beethovens “Appassionata” är ett verk som jag spelat i över tjugofem år, men aldrig, aldrig tröttnar på. Det var också en av de pianosonater som Beethoven själv nämnde som sin allra bästa.


Det är Beethovens kanske mörkaste verk: mörkt på ett sätt som berör oss, och är omtumlande, framför allt när man hör det “live” på konsert. Luften fullkomligt vibrerar av spänning när de tysta, inledande, trevande takterna följs av en “öronbedövande tystnad”, som man skulle kunna kalla de pauser som uppstår mellan fraserna. Sedan…ett vilt, nästan på gränsen till vansinnigt, utbrott med starka ackord över hela klaviaturen. Det var sådana här inledningar som fick Beethoven att bli den mest omdebatterade pianisten i Wien. Var han ett geni som ständigt tänjde gränserna, eller var han bara en vilde vid flygeln? Tjugo år tidigare hade Mozart spelat sina charmerande pianokonserter i Wien, detta var ljusårs skillnad.


Den första satsen fortsätter med att berätta en enormt dramatisk berättelse i toner. När den lider mot sitt slut, så viskar den i ett nästan ohörbart pianisissimo efter en sista dramatisk urladdning. Det är som att alla dessa spänningar, all dramatik, inte kan finna ro. Men…då kommer den andra satsen som ger oss just denna ro. En ljuvlig koral, som Beethoven skriver ännu ljuvligare variationer på. Vi, både lyssnare och pianist, får en respit från det omtumlande, som dock kommer åter i sista satsen.

Den börjar med något som man skulle kunna kalla en elchock i musik. Från tysta, försiktiga ackord slår ett starkt och plötsligt ackord till. And off we go…ett pärlhalsband av toner som hypnotiserar och fascinerar. Till slut bryts hypnosen av en explosion av toner på ett sätt som vi inte hört något liknande varken förr eller senare Det är virtuost så det förslår, men framför allt är det genialisk, omtumlande musik vi får uppleva.


Vad inleder då denna öppningskonsert? Vad är bättre än att spela något som är en total kontrast till Appassionata…den ljuvliga, harmoniska och, ja, pastorala “Pastoralsonaten”. Musikaliska bilder av natur och harmoni. Förutom allt annat så får vi uppleva vilket otroligt brett register Beethoven hade i sitt komponerande. 


Som en litet intermezzo mellan de två sonaterna, bjuder jag på ett stycke musikalisk humor i den lilla så kallade Bagatellen, som vi kallar för “Vrede över en förlorad femöring”. 

https://billetto.se/embed.js 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s