21/8: GRIEGS FANTASTISKA VIOLINSONAT

VIRTUOST OCH VACKERT: EDVARD GRIEG, BACH OCH BEETHOVEN

Biljetter

Griegs sonat för violin och piano i c-moll är ett populär och älskat verk, som Grieg själv ansåg vara en av hans bästa kompositioner. Viktor Bergendal spelar den dynamiska och dramatiska sonaten med Per Tengstrand vid flygeln. Självklart bjuder de två herrarna på andra godsaker under konserten i underbara St:a Anna kyrka.

PROGRAM

J. S. Bach -Sonata för soloviolin No. 1 i g moll, BWV 1001

I. Largo

L. v. Beethoven – Romans No. 2 för violin, opus 50

E. Grieg – violinsonat c moll No. 3, opus 45

I. Allegro molto ed appassionato
II. Allegretto espressivo alla Romanza
III. Allegro animato

C. Chaplin – Smile

OM MUSIKEN

Griegs fantastiska tredje violinsonat i c-moll är huvudnummer i Safarins andra konsert den 21 augusti i den vackra St:a Anna kyrka i Helsingborg. en kyrka som för övrigt har en fenomenal akustik, inte minst för just violinmusik. Denna sonat var det sista kammarmusikverk som Grieg komponerade, och också ett verk som han själv var mycket förtjust i. Den slutfördes år 1887 i hans hem, Troldhaugen, utanför Bergen.

Griegs vackra hem, Troldhaugen utanför Bergen

Första satsen är ödesmättad med ett närvarande mörker och dramatik i första delen. Man tänker nästan på en resa in och ut ur en tornado där men under mitten av satsen passerar ett övergående lugn, stormens öga, innan man åter är tillbaka i stormens virrvarr av toner som avslutas i musikalisk extas.

Andra satsen omsluts av ett oerhört vackert, lyriskt tema i uppfriskande E dur som Per vid flygeln presenterar ensam till en början. När vi spelat temat tillsammans övergår temat i ett lekfullt musicerande med omväxlande ackompanjemang från flygeln och violinen. Slutligen hittar vi tillbaka till det vackra inledande temat som också avslutar satsen.

Sista satsen inleds med en intressant tonbild där flygeln börjar spela ett ackord som liksom vibrerar, och man inte vet om det är dur eller moll. Dessa porlande toner är en härlig kontrast till violinens marschliknande, rytmiska melodi. Det andra, triumferande och heroiskt klingande temat klingar och lämnar över till till inledningstemat som sedan avslutar i ett övertygande dur!

Jag älskar verkligen denna musik och hoppas ni ska uppskatta min och Pers tolkning av detta mästerverk. Det är musik som ju upplevs starkast live och vi är glada att ge er den möjligheten under sommarens safari!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s